Makrome yaparken genellikle ip, sicim, kordon ve daha az ölçüde iplikle uğraşırsınız. İplik, doğal veya suni veya suni liflerden veya filamentlerden oluşan ve dokuma ve örmede kumaş oluşturmak için kullanılan sürekli, sıklıkla katlı bir iplik olarak tanımlanır. İplik, kullanıldığı zanaat ile karakterize edilir. Bir dokumacı kurdele ile dokuma yapabilir ve 2 mm'lik iplerle örülebilir ancak genel olarak konuşursak, bu malzemeler nihai sonucun kumaş olduğu el sanatları için kullanıldığında iplik olarak anılacaktır. Fark budur, ikisi de bükülü ama sadece biri katlanmıştır. İp farklı bir dokuya sahiptir ve daha sıkı bir malzeme olma eğilimindedir ve daha geniş bir düğüme sahiptir. Sicim, ip bağlamak ve tutturmak için kullanılan bükülmüş bir lif demetidir.
Bir kez daha nesnenin amacı, kullanım amacı ile tanımlanır eğer bağlama amaçlı ise, makrome ipi için uygun bir seçimdir. İp, katsız olduğu ve daha düşük profilli bir düğüme sahip olduğu için ipten daha yumuşak ve esnek olma eğilimindedir. Makrome ipi çeşitleri genelde 2 mm, 4 mm ve 9 mm olmak üzere üç farklı çapta gelir, büyük veya küçük ölçekli sayısız proje için ideal bir malzemedir. Kordon bir makrome kalıbı olurken sıkça karşılaşacağınız bir terimdir. Kordon, hem ip, hem ip hem de iplik için birbirinin yerine kullandığımız bir kelimedir. Düğüm yapıyorsanız, tüm çalışma uzunluklarını kordonlar olarak düşünebilirsiniz ayrıca farklı renkte makrome ipi çeşitleri ile de uyumludur.
Artık bu dinamik materyaller arasındaki farkı bildiğinize göre, zanaatınızın dilinde daha akıcı bir şekilde iletişim kurabilmelisiniz. Ayrıca projeniz için hangi fiber formatının uygun olduğunu belirleyebilir ve malzeme alışverişini daha kolay yapabilirsiniz. İp ipliği, genellikle bükülmüş yün veya pamuktan yapılmış uzun, sürekli bir bükülmüş lif telidir. Tek büküm, yumuşaklık ve sıcaklık için elyafta bırakılabilir veya dayanıklı bir kumaş oluşturmak için temizlenebilir. İp iplikleri genellikle dokumada kullanılır, çünkü çözgü boyunca ipliklerin düzgün akışını bozacak topaklar veya tümsekler yoktur. Ayrıca, pürüzsüz dokularının istendiği örgü, tığ işi, nakış ve diğer tekstil sanatlarında da kullanılırlar. Halat ipliğinin tarihi, iki ipliğin her iki tarafta bir örgü deseni oluşturan bir S bükümü ile tek bir uzun iplik halinde ipin bir araya getirilmesiyle ilk kez üretildiği yüzyıllar öncesine dayanmaktadır.
Bu tip halat ipliği günümüzde hala yapılmaktadır. İp ipliği herhangi bir elyaftan yapılabilir, ancak en yaygın olarak yün, alpaka veya pamuktan eğrilir çünkü bunlar yumuşak ve işlenmesi kolaydır. Mukavemet ve dayanıklılık için naylon gibi küçük bir yüzdede suni ve sentetik lifler de içerebilir. Makrome ipi çeşitleri ebat ve kalınlıklarda gelir. En yaygın makrome ipi çeşitlerinin kalınlığı hacimli ağırlık içerir. Bu en kalın bedendir ve kamgarndan yaklaşık iki kat daha kalındır, hacimli ortalama bir yetişkin süveter için tipik olarak 30 ila 50 dikiş arasında herhangi bir yerde kullanılır.
Makrome İp Çeşitleri
Makrome ipi çeşitleri dokuma için kullanılabilen tek katlı bir iplik türüdür. Şerit adı verilen uzun iplikler oluşturmak için lifin biraz bükülmesiyle yapılır. Bunlar daha sonra, uzunlamasına şeritlerin paralel ve alttan üste dönüşümlü olarak yerleştirildiği halatlar halinde bükülür. Farklı ip ipliği türleri arasında pamuk makrome ipi, polipropilen ip, polyester makrome ipi, naylon ip, akrilik ip bulunur.
Polipropilen iyi bir aşınma direncine sahiptir ancak mükemmel UV korumasına sahip olmayabilir, polyester ise mükemmel aşınma direncine sahiptir ancak diğer liflerden daha fazla esneme eğilimindedir. Naylon, suya pamuk veya akrilikten daha iyi dayanır, bu da ıslak ortamlarda daha dayanıklı olduğu anlamına gelir bu nedenle pamuklu büküm makrome ipi çeşitlerini tercih edebilirsiniz
Örgü İpi Markalarımız: Nako ip, Ayaz, Bonbon ip , Kartopu ip
Makrome İpi Kullanmanın Faydaları
Piyasada bulunan diğer iplik türlerine kıyasla Halat İpliğinin bazı faydaları şunlardır:
Sıcak, rahat bir eşarp oluşturmak için ip ipliği kullanılabilir. Makrome ipi çeşitlerinin kullanımı kolaydır ve iğne kullanımı gerektirmez. Daha önce hiç yapmamış olsanız bile halat ipliği ile örebilirsiniz. Makrome ipi çeşitleri ile örgü örmek, normal şiş kullanımından farklı olduğu için eğlencelidir. İp ipliği, atkılarda, şapkalarda ve kapüşonlarda harika görünen ilginç bir doku oluşturur. Halat örmeyi içeren projeler için kalıpları online olarak bulmak çok kolay. İp ipliği, örmeciler için çevre dostu bir seçimdir. Örücüler ip ipliği kullanarak güzel eşarplar, şallar ve battaniyeler yapabilirler. İp ipliği, diğer yün türlerinde bulamayacağınız lüks bir his verir. Halat ipliği, mükemmel bir şey yaratma baskısı olmadan örgü becerileri üzerinde çalışmak isteyenler için harikadır. İp ipliğindeki doğal lifler hipoalerjeniktir, bu da onu hassas cilt veya alerjisi olanlar için ideal kılar. İp ipliği ayrıca, yıkandığında diğer yün türlerinin yaptığı gibi çekmez, bu da en sevdiğiniz süveteri tam olarak elde etmenizi her zamankinden daha kolay hale getirir.
Bu yün türünde doğal tonların yanı sıra yapmayı seçtiğiniz herhangi bir projede güzel bir şekilde öne çıkacak parlak ve cesur tonlar da dahil olmak üzere pek çok renk mevcuttur.
Yün veya pamuk gibi diğer iplik türlerine göre daha uzun ömürlü ve dayanıklıdır. İpteki lifler daha kalın ve daha güçlüdür, bu da kazak ve battaniye gibi hacimli eşyaları örmek için daha iyi oldukları anlamına gelir. İp ipliği hayvan kılı veya boya içermediği için alerjisi olanlar için iyi bir seçimdir. Daha ince iplikle elde ettiğiniz etkinin aynısını elde etmek için bu tip iplikle daha büyük bir iğne boyutu ve sahip olan renk seçenekleriyle kullanabilirsiniz.
Makrome İpinin Kullanım Alanları
Makrome ipliği, hafif ve dayanıklı olduğu için teknelerin yelkenlerini yapmak için harika bir malzemedir. Pahalı ekipman kullanmak zorunda kalmadan yüksek yerlere tırmanmak isteyenler için halat merdivenler oluşturmak için de kullanılabilir. Ayrıca ip ipliği, hem rahat hem de ucuz hamaklar oluşturmak için mükemmel bir malzemedir. Makrome İpi ayrıca, nemli havalarda veya kurutucuya erişiminiz olmadığı diğer zamanlarda giysileri hızlı bir şekilde kurutmak için mükemmel olan çamaşır iplerinin oluşturulmasında da kullanılabilir.
İp ipliği ağır yükleri bağlamak için kullanılabilir. Daha güçlü bir şeye ihtiyacınız olduğunda sicim için harika bir alternatiftir. Çamaşır kurutmak için çamaşır ipi olarak da kullanılabilir. Toprağın dökülmesinden endişe ediyorsanız, bahçe saksılarınızın altını bununla hizalayın.
Mobilyaların etrafına sararak veya tavandan ve duvarlardan asarak ev dekorasyonunda duvar süsü gibi bir parça olarak kullanabilirsiniz. Çok fazla kitabınız varsa, ip ipliği mükemmel bir kitap kapağı yapar - onları güvenli bir şekilde sarın ve herhangi bir sorun olmadan kapalı kalacaklardır.
Donanma sektörü de halat ipliği için birçok kullanıma sahiptir – öncelikle, gemileri yağmur veya kar gibi zorlu hava koşullarından korumak için genellikle branda veya plastik levhalarla birlikte kullanılırlar. Kasırgalar ve hortumlar gibi aşırı hava koşullarından korunma sağlayan çadırlar yapmak için kanvas kumaşla (bazen ördek bezi olarak da adlandırılır) birleştirilebilirler; Bu tür sığınaklar, siviller için çok büyük ve hantal oldukları için genellikle yalnızca askeri üslerde bulunur. Son olarak, kargo konteynırlarını kaydırmamaları için bağlamak için deniz personeli tarafından halat ipliği de kullanılabilir.
Makrome İpi Kullanım Talimatları
Makrome ipi çeşitleri kullanmadan önce hangi projeyi yapmak istediğinize karar verin. Sarf malzemeleri toplayın, bir kayma düğümü bağlayın ve makrome ipini kancanızdaki ilmek içinden çekerek ilk dikişi yapın ve ardından sıkıca çekin. Dikiş sıraları için daha fazla zincir ekleyin, bu tür ipliklerden bir ürün yaptığınızda çok sıkı olmayacak şekilde yeterince gevşek tuttuğunuzdan emin olun. Başka bir sıraya devam etmeden veya renkleri değiştirmeden önce kuyruk ucunuzdaki fazla uzunluğu kesin.
Makrome İpleri Nasıl Yıkanır?
Makrome ipi çeşitlerini yıkamanın birçok farklı yolu vardır ve bazı yöntemler diğerlerinden daha iyi sonuç verir. Öncelikle iplerinizi yıkamak için çamaşır makinesi veya kurutma makinesi kullanmayın! Onları sabun ve suyla elde yıkayabilir veya çamaşır makinesinde soğuk suyla yıkayabilirsiniz. İp liflerine daha nazik davrandığı için elde yıkamanızı tavsiye ederim. Tamamen temiz olduklarından emin olmak istiyorsanız, iplerinizi yıkamadan önce (yine elle) 10 dakika kaynatabilirsiniz. Bu, üretimden kalan yağların yanı sıra ipliklere gömülmüş olabilecek kirleri de ortadan kaldıracaktır. Başlamak için, çok sıcak olmadan mümkün olduğunca sıcak bir kova veya su kabına sahip olduğunuzdan emin olmak isteyeceksiniz.
Su ne kadar sıcak olursa, ip liflerinize zarar verme ve ömürlerini kısaltma olasılığı o kadar yüksek olur. Daha sonra sabuna ihtiyacınız olacak – malzemeye zarar vermeyecek hafif bir bulaşık deterjanı kullanın. Son olarak, iyice durulamadan önce iyice ovun ve tamamen kuruması için 24 saat güneş ışığında (isteğe bağlı) dışarıda asın. Makrome ipi çeşitleri, aynı zamanda kordon veya kordon olarak da adlandırılır, el sanatları ve diğer uygulamalarda kullanım için bir tekstil ürünü olduğudur. Pamuk, kenevir, keten, jüt, sisal gibi birçok doğal elyaftan yapılabilir; naylon ve polyester gibi yapay malzemeler; veya bu liflerin herhangi bir kombinasyonudur. Makrome ipi fiyatlarını hobiburada’dan inceleyebilirsiniz.
Benzer İçerik : Kağıt İp
Çok Talep Edilen Ürünler: Tuhafiye, Makrome İpi, Hasır İp, Rafya İp, Lif İpi, İhraç Fazlası İp, Kağıt İp